tirsdag 17. mars 2009

Mahatma Ghandi


Ei dame med glimt i øyet satt på terrassen utenfor Gandhis hus, hun satt der på en stråmatte og hadde et lavt bord foran seg.
Hun fortalte om rutinene på ashramen. Det var opp grytidlig om morgenen, halv fem, da var det morgenmeditasjon, mat ..arbeid og etter lunsj måtte alle spinne garn en halvtime..mer arbeid og meditasjon klokken seks om kvelden, mat og tidlig til sengs. De hadde ingen fridager.

Huset til Gandhi var meget enkelt, det var ca 4x8 meter i gulvflate. Veggene var laget av kumøkk og leire, "skjelettet" var av bambus. Taket er laget med en spesiell teknikk av leire for å holde varmen ute. Hele huset kostet hundre rupees å lage. Gandhi bodde veldig enkelt og foruten monsuntiden sov han alltid utendørs på en stråmatte.

Hytten hans var kjølig og behagelig. Selv nå etter mer enn 80 år står huset fremdeles fint uten at det har slått noen sprekker slik det hele tiden skjer med betong og sementhus i India. Kumøkk og leire passer bedre med klimaet som har ekstrem varme om sommeren.

Etterhvert ble huset for lite, minst ti venner av Gandhi bodde der også. Det var en som sympatiserte med Gandhis kone, Kanoba, og det ble bygget et lit hus til henne ved siden av.
En europeisk dame, Mira, var en sterk støtte for Gandhi, hun hadde bygd et hus på den andre siden av Gandhis hus og han overtok etterhvert dette huset da hans eget ble for tett befolket.

Dette huset er også meget enkelt, men det er delt opp i rom. Gandhi pleide å sitte på en stråmatte og lese, han hadde bøkene til alle de store verdensreligionene.
Han hadde også et slags eksperimentelt toalett, en slags variant av vannklosett som var nytt på den tiden. Ved siden av toalettet hadde han et vindu slik at han kunne snakke med folk mens han satt på toalettet. Han hadde rikelig med lesestoff på toalettet sitt.

Gandhi hadde også en legebenk for behandling av pasienter. Den engelske guvernøren ga Gandi en telefon. Den var bare enveis, slik at Gandhi kunne nåes, men ikke ringe ut. De engelske styresmaktene visste hele tiden hva Gandhi hadde fore. Hans telefonnummer er fremdeles 11.

Etter omvisningen leder sjåføren meg videre til museumet. Hele Gandis liv var vist i bilder, figurer og tekst.
Det begynner med rikmannssønnen som utdanner seg til advokat. Han reiser til sør- Afrika, der får han ikke lov til å reise sammen med hvite mennesker pga aparteid. Dette er illustrert med en stor modell hvor Gandhi står utenfor toget med bagasjen sin.

Da bestemte han seg for å starte å kjempe mot rasisme og urettferdighet. Vi er også mennesker sa han. Han krevde lik lønn for likt arbeid og at folk med like kvalifikasjoner skal bli likt behandlet.

I 1914 kom han tilbake til India. Gandhi ble rådet til å bruke et år til å reise rundt i hele India og observere og tenke. Ikke snakke om urettferdighet før et år var gått. Han ble også rådet til å vise med handlig og snakke mindre. Og å vise sin integritet ved selv å leve enkelt.

Han så ekstrem fattigdom i Bihar. Damene hadde bare en sari (det sies at de skal ha en sari til hver dag i en måned, 30 sarier) . Etter at de vasket sarien sin satt de ved elvebredden til den tørket. Noen hadde bare et eller et halvt måltid mat til dagen. I Bihar bestemte Gandhi seg for å bære kun "doti" for å identifisere seg med fatttige folk.

Gradvis, når folk observerte Gandhis handlinger og hørte på hans små leksjoner begynte folk å støtte ham. Etter hvert begynte større menneskemasser å støtte ham, i 1917-18 begynte politiske ledere å støtte ham. Han gav råd til politikere. For eksempel: Hvordan kan dere bruke dyre importerte ting. Dere må kjøpe lokalt, da gir dere lokale arbeidere arbeid og velstand. Dette appellerte også til de øvre klasser i samfunnet.

I 1920 hadde Gandhi en appell om å boikotte utenlandske varer. Alle skulle selv spinne tråd, veve og lage klær. Folk må kjøpe lokalt produserte varer. En spesiell dag i 1920 ba han folk ta ut alt utenlandsproduserte varer og ødelegge det....folk gjorde det.
Britiske myndiheter begynte å arrestere folk.

Han oppmuntret kvinner til å blokkere spritsjapper. Menn drikker opp pengene og slår, ikke la de få lov. Hindre de ved å slutte å snakke med dem, ikke gi dem mat, ikkd slipp de inn og ikke del seng med dem.
Da mennene kom til spritsjappa ba kvinnene dem om å snu. Hvis de fremdeles ville ha sprit måtte de gå over liggende kvinner.

Gandhi oppmuntret til å boikotte britiske skoler og åpnet nasjonale colleger som var mye mer praktisk rettet enn de britiske skolene som bare vektla boklig lærdom. Han oppmuntret til organisk jordbruk, og å ta vare på jorden ved riktig gjødsling. Han var også opptatt av dyrehelse, slik at dyrene fikk det de trengte og kunne gi mer melk. Han startet naturapati, natural living.

I 1931 bestemte britiske myndigheter seg for å legge en ekstra skatt på salt. Gandhi spurte: Hvordan kan de kreve skatt fra oss på noe som er lokalt produsert av oss?
Han startet, "Dandimarsj for salt satya gre". Det betyr noe som- en marsj på stier mot skatt på salt. Det var en hard kjernr på ca 20 mennesker som fulgte ham hele veien, men overalt de gikk kom landsbyboerer og fulgte med dem et stykke på veien. Marsjen gikk fra Ahmedabad i Gujarat til kysten. Gandhi lovde at han ikke skuller returnere til sin ashram før India er fri.

Etter hvert grunnla han Sevagram. I 1942 prøvde Britene å få India med i andre verdenskrig. Det skjedde på en veldig udemokratisk måte. Gandhi laget slagordet "Quit India", reis tilbake til England, vi vil styre oss selv.
Det ble nye arrestasjoner. Gandhi ble satt i fengsel og det førte til masse reaksjoner. Nye organisasjoner begynte å jobbe mot de Britiske myndighetene.

I 1945-46 gikk britiske myndighetere med på i prinsippet å trekke seg ut av India
Forhandlingene startet.
I 1937 hadde de for første gang valg i India. Lokal valg ble holdt. Britiske myndiheter hadde interesse av at landet var splittet og derfor startet de allerede her å "skremme" muslimene med hvor forferdelig det vil være å bli dominert av hinduene som er i flertall.

Gandhi måtte motvillig gå med på at India ble delt og Pakistan ble grunnlagt.

30 januar 1948 ble Gandhi skutt og drept av en hindu fanatiker.