fredag 27. mars 2009

Den Pakistanske Ambassade.


Kvelden før var Awais introdusert til Høykommisæren for Pakistan i India, Riffat Masood. Hun feiret ikke holi, og vi ble invitert på besøk til den Pakistanske Ambassade, klokka 2.30 pm.

Vi dresset oss opp, Awais, Satya Paul, Awais' venn som var sjåfør for oss og meg. Ambassaden lå i et meget pent strøk. Det var brei vei, park på begge sider av veien med blomster og det var mange ambassader i området. Den kongelige Norske Ambassade var like i nærheten.

Vi var ventet og vaktene slapp oss inn. Det var et flott, hvitt hus i to etasjer, med en velfrisert hage rundt.
Vi ble ledet inn i et stort rom med sofagruppe i den ene enden, og kontorpult og vinduer i andre enden. En tv stod på en nyhetskanal og det var kunst på veggene, vi satt oss ned i sofaen.

Høykommisæren kom bort og presenterte seg som Riffat Masood, hun var en vennlig dame i femtiårene. Vi presenterte oss. Awais hadde skrevet en bok om en fredsreise i India, om fredsarbeid mellom India og Pakistan, Samjhota Express. Det er den første boka som beskriver en fredsreise mellom landene, den lufter også ideen om konspirasjon fra engelsk side ved delingen av India-Pakistan i 1947. Høykommisæren var veldig begeistret for boken og var glad for å møte forfatteren.

Vi snakket om hvor spent situasjonen mellom Pakistan og India var blitt etter Bombay 26/11. Høykommisæren var skuffet over hvordan media hadde taklet 26/11 på begge sider av grensen. Hun var litt resignert, for hun mente at media gjenspeiler folkets mening på begge sider. Hvis befolkningen ser det slik som media beskriver det..er det ikke håp om fred med det første.

Satya Paul mente at media hadde sin egen agenda og ikke gjenspeiler folkets mening og følelser. Media tenker bare på penger og vil selge nyhetene sine, sjokk/hat nyheter selger mer enn nøkterne, balanserte nyheter. Politikere ser seg tjent med å tegne fiendebilder og fanatismen øker.
Fra min vinkel så kan det se ut som at media iallefall tildels gjenspeiler folkemeningen, men først har den laget den. Spørsmålet er hva som kom først folkemeningen eller nyheten?

Vi var alle enige om at "people to people contact" var veldig viktig, selv om det nesten er helt stopp i å utstede visa mellom de to landene nå. Det er stor terrorfrykt. Vi må jobbe for å få åpnet grensene slik at flest mulig mennesker får anledning til å reise over grensen og bli kjent med sine naboer.

Awais overrakte boken og vi takket for oss.