lørdag 11. juli 2009

Jawalmukti.



Tidsplanen var sprengt, men vi skulle likevel nå å se tempelet på Jawalmukti. Det er det eneste tempelet i verden, hvor det tilbes en flamme.

Etterpå skulle vi til Chandigarh, som er hovedstaden i Punjab og delvis for Haryana. Chandigarh ble designet på femtitallet av en franskmann. Og å kvelden måtte vi komme oss tilbake til Dehli.

Det var tidlig på morgenen, Sharma kom og fulgte med oss opp til tempelet.

Satya Paul`s familie har som tradisjon at håret etter barnets første hårklipp, skal ofres til flammen i tempelet. Dette må skje da barna et ett år, hvis ikke det passer, må de de vente til barnet er tre år. Dette har foreldrene hans gjort med ham, og han har gjort det med sine barn og barnebarn.
Håret er symbol for ære for et menneske, ved å ofre håret til flammen ber de om at barnet skal leve et ærerikt liv og kunne gå med hevet hodet.

Tempelet lå et stykke oppe i fjellsiden. På veien opp var det masse souvenirbutikker, vi kjøpte noen søtsaker å ofre. Det var tidlig om morgenen og ikke så mye folk. Jawalmukti er en liten landsby med ca 5000 innbyggere, men daglig kommer en stor strøm av pilgrimer og turister.

Vi gikk inn i tempelet bakveien. Det var totalt ni steder flammen kunne brenne. Alle brant ikke samtidig, men hovedflammen i midten slokket aldri. Det var en ca 30 cm høy flamme som kom rett ut av fjellet. De andre flammene sluktes og tentes av seg selv. Jeg fikk se tre andre flammer, de var på de rareste steder, i hjørnet på en vegg, helt nede ved gulvet og en midt i et hulrom midt på veggen. Fammene var 5-10 cm høye.

Forskere har lett etter kilden for flammen eller gass, men ikke funnet noe. Vi ble enige om at det må være en manifestasjon av et høyere vesen.

I tempelet er det også en annen raritet, det er en liten kulp hvor vannet koker, det bobler friskt. Hvis du legger ris oppi, er den kokt etter 15 minutter. Men det rare er at vannet er kaldt, også her har de ikke kunnet fange noen gasser.

Det er også en hall med masse figurer. I senter en stor figur, den symboliserer hovedflammen. På hver side av den er det fire figurer. Alle de ni flammene har fått egenskaper og personlighet.

Det finnes et eget kjøkken som lager mat, kun til flammen, og det er et flott rom med seng og staselige klær til flammen, hvis den trenger å slappe av litt.

Plassen mellom husene var av hvit marmor, og det var en nydelig utsikt over et grønt og friskt landskap.

Så bar det avsted med buss til Chandigarh.

Ingen kommentarer: