søndag 21. juni 2009

Til Badrinath


Neste mål var Badrinath, 3360 m over havet. Dit kunne vi ikke nå på en dag. Vi tok en snarvei. Her var veiene smalere enn noensinne og det fantes fremdeles ikke autovern. Det var flere hundre meter ned i vakre daler, hvor landsbyboerne hadde bygget opp fjellsidene i grønne terrasser, med ris, grønnsaker og det var spredte hus.
Jeg syntes det var vakkert, men Satya Paul mente at fjellene var blitt avkledt alt skog og at det var ingenting som beskyttet fjellene for erosjon lenger. Regnet skyller jorda vekk og snart er livgrunnlaget deres borte.

Nå var jeg blitt vant til tempoet og høyden, og sovnet bare et par ganger på turen. Jeg følte meg ganske trygg på at sjåføren hadde kontroll på kjøretøyet. Etter 12 timers kjøring fant vi et hotell nær Srinagar(fremdeles i Uttranshal, ikke i Kashmir)

Vi dro tidlig avgårde neste morgen. Flere deler av strekningen var kolonnekjørt. Det var ikke pga. “snjofokk i tunnelopningane” og annet ruskevær, det var rett og slett ikke plass til å passere to biler. Vi møtte køen i Josinath, en fin liten fjellandsby. Fjellene er enorme her og vi kunne se snø på toppene bak syv blåner.

Bilen hadde knapt stoppet før selgerne var der. De ville selge popcorn, tepper, mer popcorn og tepper, blader og bilder. Vi kjørte kolonne sammen med mange busslass og billass med pilgrimer fra hele India. Fattige som rike drar avgårde på denne strabasiøse turen. Det er en veldig viktig pilgrimsferd for troende hinduer.

Vi kjørte forbi dalen der "den 10 guru" mediterte, det er et religiøst viktig sted for sikhene, og vi kjørte forbi blomsterdalen. Kolonnen stoppet ved nok en landsby for å slippe forbi motkommende kolonne. Nye selgere kom med tepper og safran. Langs veiene går przwalski lignende hester, en urhest med ståman, striper på beina og ål på ryggen. De er opppakket og med fargerikt seletøy. 3-4 hester går løs med mennesket sitt langs veiene.

Det er siste kolonnekjøring og det begynner å bli kjøligere, vi skal mer og mer opp i fjellet. Damer går langs veien med store stråkorger på ryggen. Stråkorgene er fylt med grøntfor til husdyr. Noen har tatt seg en pust i bakken og ligger og prater i grøften.

Luften blir kaldere og tynnere. Vi kjører forbi fjell med isbre og kommer opp i en dal omringet av høye fjell, endelig er vi fremme i Badrinath.

Ingen kommentarer: