søndag 21. juni 2009

Gangotri



Neste dag våknet jeg opp med diare. Vi kjørte til Uttarkashi sentrum og jeg fikk medisin. Noen knallgule piller, jeg tok to piller og alt stoppet opp..?

I Uttarkashi var det et stort sår i fjellsiden og nede i landsbyen hadde de bygget enorme murer for rassikring. I 1991 var det et kraftig jordskjelv her som drepte mer enn 1000 mennesker og tusenvis mistet hjemmene sine. Det var i forbindelse med jordskjelvet Satya Paul hadde blitt kjent med Swamien på ashramen hvor vi overnattet. De hadde samarbeidet med å hjelpe overlevende med mat og medisiner.

Vi dro videre mot Gangotri, til Ganges opprinnelse. Igjen sovnet jeg i svingene.

I dette området er spiritualitet “big business”. Nye templer og Gurdewaraer, som er sikhtempler, blir bygget langs veiene. Skarer av pilgrimer tiltrekkes av alt som minner om gamle guder eller spiritualitet.
På veien stoppet vi ved et av disse. Her hadde de helgardert seg og det var noe for flere trosretninger. En kjempestor Shiva var under oppbygging, og flere 4-5meter høye statuer i speilglass gliste “harry” mot oss. (bilde, en speilglass Ganesh).
Det hele var en byggeplass. En guru eller sadhu kom og ville vise hva han holdt på med. Det var en lang rekke figurer som var umalte og halvmalte.
På veggen hang et bilde av ei japansk dame som er eller har vært en guru.

Vi kjørte videre, tørre fjellsider med langnålete furuer dominerte. Det var dype daler og enormt høye fjell.

Utpå kvelden nådde vi Gangotri. Gangotri er en typisk turistplass. Hoteller, en koslig gate med butikker og restauranter. I enden av gata var tempelet til ære for Ganges. Lenger nede var et nydelig fossefall. (bilde)

Det er hinduistisk myte om hvordan Ganges kom til. Det var en stor oppgave å få til....

“Anshuman mislykkes og det gjorde også sønnen hans Dilip, men barnebarnet Bhagirath mediterte intenst ved Gangotri. Etter flere år med intens meditasjon kom Ganga ned fra himmelen, men ble hengende fast i krøllene på Shivas hode. Nå måtte Kong Bhagirath meditere for å gjøre Shiva fornøyd. Shiva ble fornøyd og satte Ganges fri som en trestrømselv. (En av strømmene ble kalt Bhagirathi og stammer fra Gangotri. Først nede ved Devprayag hvor elven fra Gangotri møter Alaknanda, som er elven fra Badrinath, heter elven Ganges.) Gangas vann rørte asken til de 60 000 sønner som fikk endelig hvile. Steinen hvor Kong Bhagirath mediterte er rett i nærheten av templet”

Vi gikk inn i tempelet og tok puja. Etterpå gikk vi ned til den iltre, iskalde Ganga og duppet føttene og vasket ansiktet i isvann.
Tidligere startet Ganges her, nå har isbreene krøpet lenger opp i fjellet, ca 15 km til Gaumukh.

Ingen kommentarer: