mandag 11. mai 2009

Lahore fort.



Neste morgen kom Sunny og eldste datteren, Eliha som er 14 år for å hente meg.
Vi skulle til Lahore fort.

Da vi skulle parkere ved fortet, kom vi midt inn i en demonstrasjon. De gikk med røde flagg og ropte i roperter.
Det var en muslimsk bondeorganisasjon, oversatt ble navnet støv eller askebevegelsen. De ropte ut at Allah var med dem og jeg regner med at de hadde noen krav eller ønsker..?
Jeg ble informert om at dette var en halvdum bevegelse. Lederen for bevegelsen hadde en gang fått 400 menn til å bevæpne seg med spader for å angripe India, de hadde blitt stoppet av myndighetene før de nådde grensen. (bilde)

Eliha forsto ikke hvorfor de gadd å demonstrere... de ble bare drept alikevel..eller iallefall vil de få problemer.

Dette var iallefall helt klart fattige mennesker som forsøkte å vise at de eksisterer.

Vi gikk inn i fortet, det første vi så var et skilt som fortalte at frontfasaden av Lahore fort er pusset opp av midler fra UNESCO og norske myndigheter, ikke verst. Til og med her hadde Norge vært med og bidratt litt... (Det spørs om det ikke er andre ting som burde vært prioritert).

Innenfor murene kom det en fyr som var ivrig etter å være vår guide. Vi fikk full omvisning. Om mogulene som kom fra Tyrkia og som kom med islam, de overtok hele nord-India. Det ble ganske fort klart for meg at Pakistans og Indias historie er den samme.

I 1947 skiller Pakistan og India lag, og det på grunnlag av mistillit slik jeg har forstått det. Muslimene som var i flertall i Pakistan området, ville ikke la seg styre av et stor-India hvor flertallet var hinduer.

Dette er den offisielle historien, men man kan undre seg...samme året ble staten Israel opprettet.. midt i et helt muslimsk område. Opprettelsen av Pakistan har bidratt til å gjøre hele denne regionen ustabil og har svekket India. USA ønsket på den tiden å holde russerene, kommunistene i sjakk da de invaderte Afganistan.
I tillegg er det er mange geopolitiske interesser ute og går...

Gandhi var dypt bedrøvet over opprettelsen av Pakistan, han ønsket at alle skulle leve sammen, uavhengig av religion, kultur, språk mm..

Lahore fort, Red fort i Dehli og Red fort i Agra er alle bygd av mogulene. Punjabi snakkes på begge sider av grensen.
Delingen av India og Pakistan er også delingen av Punjab.

Den eldste delen av fortet er flere tusen år gammel og knyttet til gammel hindimytologi om Rama og Sita. Det vi kan se nå av det opprinnelige bygget er en kremeringsplass.

Vi gikk inn i fortet, der var en stor plass hvor borgerene kunne komme for å snakke med Shah Jahan, han hadde "åpent" ukentlig og alle kunne komme med sine problemer.
(bilde,

En dag kom ei fattig vaskekone. Hun fortalte at en av Shahens koner(ikke henne han bygde Taj Mahal for) hadde drept hennes mann. Mordet hadde visstnok vært et uhell hun hadde skutt mot et dyr men traff enkens mann istedet.
Shahen konfronterte kona, og motvillig innrømte hun at hun hadde gjort det.
Shahen gikk så tilbake til enken og ba om unnskyldning for dette. Og så ga han enken et våpen og bad henne skyte ham og han stilte seg opp. En ektemanns liv mot en annen.
Det hører med til historien at hun ikke skøyt ham, men den andre konen måtte tilbringe resten av livet i et slags "skammehus. "

Ellers var mogulene var opptatt av symmetri, de laget dammer og tyrkiske bad og fint beplantede parker. Restene av dette er fremdeles i fortet.

Vi gikk inn i et museum, der sto en statue av Kong Edward. Pakistanerne kjempet mot engelskmennene også, da de fremdeles var indere... før de ble pakistanere.
Det var utstilt ulike design på sverd, jeg husker spesielt de mulsimske. De skulle være buet i tuppen for ikke å gi unødvendig smerte og lidelse til fienden.

Ellers var det utstilt mange torturinstrumenter, og smerte og lidelse var hovedfokuset. Det var spikerstjerner med fire pigger som ble kastet på veien. Uansett ble en pigg stående opp og kunne gjøre alvorlig skade og gi forferdelige smerter for hester og elefanter. Det var spaserstokk med innebygd sverd, et slags instrument til å klemme fingertupper og dra ut negler..

Vi gikk inn i den nyeste delen av fortet. Den var laget for hoffet, konene og evenukkene.
En av konene til shahen hadde ønsket hele stjernehimmelen inn i stua, og som den romantikeren shahen må ha vært, tok han i bruk helt ny teknologi for å etterkomme konas ønske.... speil. De festet tusenvis av små speil rundt i hele rommet...og når du tenner noen lys...de må ha vært veldig vakkert.

Omvisningen var over. Det var demonstrasjonen til askebevegesen også og vi kjørte videre til en drive in iskrembutikk, Iceland. Der kom gutter løpende og vi fikk vanilje og mangoiskrem stukket inn vinduet på bilen.

Klokken halv fem hadde jeg en avtale med Pakistans niende President, Muhammed Rafiq Tarer.